Duurzame Gezinnen

Niet meer vliegen, geen vlees eten, minder auto rijden en vooral, niet voortplanten. Je kan beter de hele wereld rondvliegen dan kinderen krijgen, want kinderen zijn desastreus voor het milieu. Hoewel je natuurlijk een extra ecologische voetafdruk op aarde brengt, zijn er genoeg gezinnen die daar heel verantwoordelijk mee om gaan.

In een korte serie die vorig jaar in Ouders van Nu is gepubliceerd, fotografeerde ik gezinnen die zo duurzaam mogelijk opvoeden. Merel en Guus bijvoorbeeld, maken hun speelgoed zelf en samen met hun zoon. Sanne en Tijn vroegen geen cadeaus, maar tekeningen voor de eerste verjaardag van Julian. En Anne en David Jan startten hun eigen voedselbos, met baby natuurlijk.

Zelf probeer ik mijn dochter ook zo duurzaam mogelijk op te voeden. Tweedehands kleding, wasbare luiers en zelf speelgoed maken. We doen onze boodschappen lopend en proberen zo min mogelijk plastic te gebruiken. Het weegt misschien niet op tegen geen kinderen, maar duurzaam opvoeden is zeker mogelijk.

Share